Op trektocht in de Himalaya van Nepal: hoe pak je dat aan?

Wie denkt aan de Himalaya, denkt aan Mount Everest. En wie denkt aan Mount Everest, denkt meteen dat dat enkel weggelegd is voor mensen met veel geld en jarenlange training. Waar velen niet aan denken, is dat de Himalaya nog veel meer bergtoppen te bieden heeft, weg van de drukte en doenbaar voor iedereen met een redelijke conditie. Zo trekken we met onze reis “Nepal - On top of the world” naar de prachtige berg “Mardi Himal”. Ik had zelf het geluk zelf mee te mogen met een prachtige groep deelnemers met een hart voor de natuur.

Laika

/

19 Apr 2024

De Mardi Himal trektocht: 6 dagen weg van de wereld

De trektocht is één van de minder gekende tochten in Nepal. Onterecht, want je zal hier ook de meest gevarieerde landschappen tegenkomen. In de lager gelegen gebieden trekken we door tropische wouden met feeërieke watervallen waar ezels, paarden en heilige koeien samenkomen om te drinken. De volgende dag komen we over de boomtoppen uit en voel je je zo klein tussen alle reuzen van bergen die je omringen. Dan zien we de berg die we de komende dagen zullen bestrijden. Het eerste moment waarop we beseffen wat ons doel is, en hier ook echt een beeld op kunnen plakken, is onbeschrijfelijk. We krijgen er alleen maar meer zin in.

Wandelen in Nepal

Wanneer mensen ons vragen wat het meest memorabele moment van de reis is geweest, zal het overgrote deel van de groep steevast antwoorden met ‘dag vier op de trektocht’. Op die dag klimmen we samen naar de base camp van de Mardi Himal. We staan vroeg op om zo’n 500m te stijgen voor één van de mooiste zonsopgangen van mijn leven. Ik kijk naar de deelnemers uit mijn gezellige groepje en we weten dat we allemaal hetzelfde denken: wat een gelukzakken zijn wij om hier, samen, zo ver van de wereld en toch zo dicht bij onszelf, te mogen staan.

Na een verwarmend theetje (want ja, zelfs hier konden we nog een theetje kopen van de gastvrije Nepalezen), zetten we onze tocht verder naar het letterlijke hoogtepunt van de reis: de base camp. Op 4500m hoogte vergeet je alles wat je ooit belangrijk vond. Opeens is dit de enige plek waar je wil zijn en kan je al je gedachten zonder moeite relativeren. Ik geef toe, zelfs met een ijzige koude, wilde ik er nooit meer weggaan. Maar wat moet, dat moet. Terwijl het begint te sneeuwen zetten we onze afdaling in en bereiken we de tea house waar we onze vierde nacht doorbrengen.

Nog nooit eerder voelde ik de kriebels in mijn buik , die nog lang nazinderden bij de gezelligheid van het houtvuurtje, zo sterk als die dag. En opeens begreep ik waarom mensen hun leven riskeren op bergen als Mount Everest. De bergen zijn verslavend. En ach, ik rook niet en drink met mate. Er zijn ergere verslavingen.

Oei, heb ik wel een zeer goede conditie?

Als er één ding is wat ik tijdens de trektocht in Nepal heb geleerd, is dat bijna iedereen zo’n trektocht aankan. Ik heb ongekende sterktes en groepsgevoel ervaren tijdens deze zesdaagse met de Mundero-groep. Op voorhand denkt iedereen wel dubbel na: kan ik dat wel, heb ik wel een ‘zeer goede conditie’? En zo ook ik. Ook al wandel je 6 dagen na elkaar, toch zijn het niet altijd volledige dagen omdat je op tijd stopt om aan de hoogte te wennen. Met wat voorbereiding en een plezante groep kan iedereen dit. Daar ben ik zeker van.

Typische dag op trektocht in de himalaya

Hoe ziet een typische dag tijdens een trektocht in de Himalaya eruit?

6u00: zonsopgang over de bergen van de Himalaya

7u00: ontbijt bereid in je tea house

voormiddag: wandelen door gevarieerde landschappen waarbij je geregeld pauzes neemt om van het uitzicht te genieten

12u00: verse lunch bereid in een tea house, met een prachtig uitzicht over de omgeving

namiddag: aankomst in tea house waar je zal overnachten en verdiende rust met een boek en leuke spelletjes

18u00: genieten van de Nepalese keuken met een verse maaltijd bereid in je tea house

avond: gezellig napraten bij een houtvuurtje en een theetje. Vroeg naar bed om morgen weer helemaal klaar te zijn voor nieuwe uitzichten.

Zonsondergang Nepal

trekking Nepal groepsreis

De voorbereiding voor een meerdaagse trekking

1. Je benen laten wennen aan de kilometers

Alles begint natuurlijk al in België bij je voorbereiding. Naast wat kilometers in de benen in ons vlakke Belgenlandje, is het niet onverstandig ook eens in de Ardennen een langere wandeling te maken. Niet alleen kan je dan je wandelschoenen (nog eens) inlopen, maar merk je ook dat plat wandelen of bergop niet helemaal hetzelfde zijn. 

2. Wat heb ik nodig op Himalaya trektocht? Goed materiaal is alles!

Regel nummer één is steeds om enkel mee te nemen wat nodig is. Toch zijn er enkele onmisbare attributen voor je trektocht. Denk aan goede drinkflessen om jezelf te hydrateren op hoogte, thermisch ondergoed en vele laagjes van goed materiaal, een regencover voor je dagrugzak, een slaapzak of liner en natuurlijk goede wandelschoenen en -sokken. Hierover zal je reisleider je veel meer informatie kunnen geven. Mocht je nu toch nog iets vergeten zijn, kan je gelukkig voor je trektocht in Nepal nog terecht in één van de vele winkels die outdoor gear aan belachelijk goedkope prijzen aanbieden. Ook zal je geen geldautomaten vinden op je trekking. Neem dus voldoende cash mee om te betalen voor je drankjes tijdens de trektocht.

Wandelen in Nepal

Mardi Himal trekking

3. Wat kan ik doen tegen hoogteziekte?

Hoogteziekte kan je niet voorspellen en zeker in België kan je je hier weinig op voorbereiden. Het uit zich op heel verschillende manieren: sommigen ervaren enkel een beetje hoofdpijn, terwijl anderen er heel misselijk en duizelig van worden. Als er één tip is die je best in je achterhoofd houdt, is dat water het beste medicijn is. Drink zeker de dagen voor en op de trektocht in de Himalaya voldoende water, tot zo’n 3 liter om je vochtverlies van de inspanning te compenseren, maar ook om de symptomen van hoogteziekte te bestrijden. Je zal ook merken dat op hoogte alles wat moeizamer zal gaan: je ademhaling is moeilijker dan normaal en je staptempo zal wat lager liggen. Samen met je gids zal je het ook rustig aan doen op de dagen waarop we op hoogte wandelen. In geval van té ernstige hoogteziekte, is afdalen de enige oplossing.

Sommige mensen bereiden zich voor door een hoogtetent te huren. Op deze manier kan je je lichaam thuis al laten wennen aan de aankomende hoogte. Dit is wat overbodig voor de trip die we maken tijdens de Nepal reis. Ten eerste leggen we de trektocht in de Himalaya pas af in de derde en laatste week van de reis. De twee weken ervoor zal je dus de effecten van de hoogtetent weer verliezen. Ten tweede stijgen we heel geleidelijk tijdens de trektocht. Zo ligt het hoogste punt waarop we overnachten op 3500m en stijgen we na deze overnachting 1000m naar de base camp op 4500m, waarna we weer afdalen tot 3000m. Zo’n tent is eerder aan te raden indien het hoogteverschil van de overnachtingsplekken boven de 3000m groter is dan 500m per nacht. In het geval van een Nepal reis zou het dus wel aan te raden zijn mochten je ook overnachten ter hoogte van de basecamp op 4500m.

Nepal Groepsreizen

Nepal Himalaya

4. Take only memories, leave only footprints

Je zal merken dat de Himalaya heilig is voor de Nepalezen. De paden die we hier bewandelen behoren tot de properste wandelingen die je al gedaan zal hebben in je leven. Hoe vanzelfsprekend het ook zal klinken, neem steeds al je afval mee. Door drinkflessen mee te nemen, kunnen we ook gekookt water consumeren en zo het afval van plastic flessen verminderen.

Tot slot: sta open om een nieuwe wereld op je af te laten komen. Het nieuwe gevoel van vrijheid, eenvoud en voldoening zal je nog lang met je meedragen. Ver van alle luxe, zal je je nog nooit zo rijk gevoeld hebben!

Hiken & Bergen Off the beaten track Tips & tricks

Trips in de kijker